Drożdżowe

Ciasto Drożdżowe (bez wyrastania)

Ciasto drożdżowe to chyba najbardziej klasyczne ciasto jakie gości w większości domów od czasu do czasu, czyż nie? A tym bardziej gdy jest sezon na owoce, które idealnie się do niego nadają. Do tego słodka kruszonka i ciasto idealne do popołudniowej kawki.

Ilość porcji: 16

Składniki na Kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 80 g masła (najlepiej zimnego prosto z lodówki)

Składniki na Ciasto:

  • 240 g mleka (ciepłego, ale nie gorącego)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Dowolne owoce lub powidła

Aby zrobić kruszonkę w tradycyjny sposób; mąkę, cukier i masło należy ze sobą ugniatać do momentu połączenia się wszystkich składników.

Aby zrobić kruszonkę w Termomixie; mąkę, cukier i masło dajemy do naczynia miksującego i ustawiamy 20 s/obr. 6

Sposób przygotowania ciasta w sposób tradycyjny:

Z mleka, drożdży, cukru i cukru wanilinowego zrobić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 min.

Następnie mąkę, masło, jajka i sól wyrobić razem z wyrośniętym rozczynem.

Sposób przygotowania ciasta w Termomixie:

Do naczynia miksującego dodajemy mleko, drożdże, cukier i cukier wanilinowy. Ustawiamy 2 min 30 s/37 stopni/obr. 1

Następnie do zawartości naczynia dodajemy mąkę, masło, jajka, i sól. Włączamy tryb interwału na 2 min. Jeśli ciasto się klei, można dodać troszkę więcej mąki i ustawić tryb interwału na kolejną 1 min.

Wyrobione ciasto przełożyć na natłuszczoną masłem blachę do pieczenia. Na wierzch dodać dowolne owoce (najlepiej sprawdzają się truskawki/śliwki). Następnie posypać kruszonką i wstawić do zimnego piekarnika.

Piec 25 min w 100 stopniach, następnie 25 min-30 min w 160 stopniach.

Photo by Develin

Smacznego!!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *