
Ciasto Drożdżowe (bez wyrastania)
Ciasto drożdżowe to chyba najbardziej klasyczne ciasto jakie gości w większości domów od czasu do czasu, czyż nie? A tym bardziej gdy jest sezon na owoce, które idealnie się do niego nadają. Do tego słodka kruszonka i ciasto idealne do popołudniowej kawki.
Ilość porcji: 16
Składniki na Kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 80 g masła (najlepiej zimnego prosto z lodówki)
Składniki na Ciasto:
- 240 g mleka (ciepłego, ale nie gorącego)
- 50 g świeżych drożdży
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- Dowolne owoce lub powidła
Aby zrobić kruszonkę w tradycyjny sposób; mąkę, cukier i masło należy ze sobą ugniatać do momentu połączenia się wszystkich składników.
Aby zrobić kruszonkę w Termomixie; mąkę, cukier i masło dajemy do naczynia miksującego i ustawiamy 20 s/obr. 6
Sposób przygotowania ciasta w sposób tradycyjny:
Z mleka, drożdży, cukru i cukru wanilinowego zrobić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 min.
Następnie mąkę, masło, jajka i sól wyrobić razem z wyrośniętym rozczynem.
Sposób przygotowania ciasta w Termomixie:
Do naczynia miksującego dodajemy mleko, drożdże, cukier i cukier wanilinowy. Ustawiamy 2 min 30 s/37 stopni/obr. 1
Następnie do zawartości naczynia dodajemy mąkę, masło, jajka, i sól. Włączamy tryb interwału na 2 min. Jeśli ciasto się klei, można dodać troszkę więcej mąki i ustawić tryb interwału na kolejną 1 min.
Wyrobione ciasto przełożyć na natłuszczoną masłem blachę do pieczenia. Na wierzch dodać dowolne owoce (najlepiej sprawdzają się truskawki/śliwki). Następnie posypać kruszonką i wstawić do zimnego piekarnika.
Piec 25 min w 100 stopniach, następnie 25 min-30 min w 160 stopniach.

Smacznego!!
