Desery bezowe

Rolada bezowa z mascarpone

Przepis na tę roladę bezową MUSI wypróbować każdy, kto jest fanem wszelkich bezowych deserów. Jest delikatna, bardzo słodka i bardzo syta. Jednak warto czasami zrobić sobie dzień łasucha.

UWAGA: zawarty jest w niej alkohol, wersję dla dzieci, można zrobić z mascarpone + śmietana kremówka z połowy porcji jak likier jajeczny.

Ilość porcji: 12

Składniki:

  • 300 g cukru pudru
  • 50 g płatków migdałowych
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g-60 g budyniu waniliowego lub śmietankowego (w proszku)
  • 6 białek
  • Szczypta soli
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 500 g sera mascarpone
  • 120 ml likieru jajecznego
  • Owoce (najlepiej sprawdzają się maliny, borówki i jagody)

Sposób przygotowania BEZY w sposób tradycyjny:

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Następnie nie wyłączając miksera, dodajemy stopniowo cukier puder, aż do uzyskania lśniącej sztywnej piany.

Dokładnie mieszamy mąkę ziemniaczaną z budyniem w miseczce. A następnie stopniowo dodajemy te składniki podczas pracy miksera, a na koniec 2 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania BEZY w Termomixie:

Pierwszym krokiem będzie odmierzenie sobie osobno do miseczek cukru pudru i mąki ziemniaczanej wymieszanej z budyniem.

Założyć motylek. Do SUCHEGO naczynia miksującego wlewamy białka i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy 3 min/obr. 4

Ustawiamy kolejne 6 min/obr. 3 i przez otwór w pokrywie podczas pracy TM stopniowo dodajemy cukier puder. Tutaj musimy bardzo zwracać uwagę na konsystencję naszej piany, często się zdarza, że nie jest ona dobrze ubita. W takim wypadku należy ustawić kolejne kilka minut obr. 3 aż do uzyskania sztywnej piany.

Ustawiamy obr. 3, tym razem bez określonego czasu stopniowo dodajemy wymieszaną mąkę ziemniaczaną z budyniem. Na koniec 2 łyżki soku z cytryny. Mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników.

Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Przekładamy pianę na blaszkę i równomiernie ją rozprowadzamy. Posypujemy płatkami migdałów. Piec 40 min w 100 stopniach. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Sposób przygotowania KREMU standardowym mikserem:

Serek mascarpone i likier jajeczny miksujemy ze sobą, aż uzyskamy puszystą masę bez grudek. Odstawiamy do lodówki na czas stygnięcia bezy.

Sposób przygotowania KREMU w Termomixie:

Do SUCHEGO naczynia miksującego, dodajemy mascarpone, następnie likier jajeczny i ustawiamy 30 s/obr. 3. Zgarniamy składniki ze ścianek na dno naczynia i ustawiamy kolejne 30 s/ obr. 3

Krem przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki na czas stygnięcia bezy.

Na upieczonej bezie układamy kolejny kawałek papieru do pieczenia i przykrywamy go drugą blachą. Bezę odwrócić przekładając na drugą blachę i zdjąć z niej blachę znajdującą się na górze. Delikatnie odklejamy papier od upieczonej bezy.

Wyjmujemy masę z mascarpone z lodówki i równomiernie rozsmarować na bezie zostawiając odstęp od brzegów. Układamy na kremie owoce. (Z własnego doświadczenia polecam pozostawić tak wyglądający placek na kilka minut. Beza troszkę zmięknie i będzie się lepiej zwijać).

Photo by Develin

Bezę zwijamy z pomocą papieru do pieczenia (bez różnicy z której strony) w roladę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Photo by Develin
Photo by Develin

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *