
Sernik na zimno z mascarpone
Czy są tutaj fani serników w wersji na zimno? Ten przepis nie jest standardowym sernikiem na zimno i w smaku wcale go nie przypomina. Przekonajcie się sami!
Jest to wersja z biszkoptem, ale jeśli ktoś nie ma zbyt dużo czasu, zawsze może użyć małych biszkoptów i ułożyć je na dnie. Można również użyć herbatników.
Przepis na biszkopt na tortownicę 26 cm jeden blat. Do użycia w tortach należy podwoić lub potroić składniki.
Ilość porcji: 12
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 80g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 60g mąki pszennej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania w tradycyjny sposób:
Ubijamy mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia.
Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Sposób przygotowania w Termomixie:
Założyć motylek. Do naczynia miksującego dodajemy jajka, cukier i cukier wanilinowy. Ustawiamy 3 min/37 stopni/ obr. 4.
Po wyłączeniu urządzenia ustawiamy kolejne 3 min/ obr. 4. Następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i ubijamy 7 s/ obr. 2. Delikatnie mieszamy masę kopystką.
Blachę posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przekładamy do blaszki, pieczemy 15 min-20 min w 180 stopniach.
UWAGA: w przypadku robienia tego sernika, NIE wyciągamy biszkopta do ostudzenia z formy. Masa z mascarpone jest bardzo rzadka i wyleje się z blaszki po zrobieniu masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 100 ml wody
- 3 czubate łyżeczki żelatyny
- 500 g śmietany 30% (dobrze schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone
- 1 laska wanilii
- 80 g cukru
Sposób przygotowania tradycyjnie:
Do szklanki z 50 ml wody dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
Do suchej miski wlewamy śmietanę, dodajemy mascarpone i mikserem ubijamy na sztywną śmietanę (uwaga, łatwo można przebić, więc ważne jest pilnowanie konsystencji). Odstawiamy do lodówki.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać nasiona nożem. Do czystej miski wlać pozostałe 50 ml wody, dodać cukier, nasiona wanilii. Podgrzać minutę w mikrofalówce.
Dodajemy napęczniałą żelatynę do ciepłej wody z cukrem, miksujemy. Dodajemy 1/3 masy śmietanowej i miksujemy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy pozostałą śmietanę i na najniższych obrotach miksujemy przez kilka sekund.
Sposób przygotowywania w Termomixie:
Do szklanki odmierzamy 50 ml wody, dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Do SUCHEGO naczynia miksującego zakładamy motylek, wlewamy śmietanę i mascarpone. Ubijamy bez założonej miarki do momentu konsystencji kremu /obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, wstawić do lodówki.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać nasiona nożem. Do naczynia miksującego wlewamy pozostałe 50 ml wody, dodajemy cukier i nasiona wanilii. Gotujemy 3 min/ 100 stopni/ obr. 2. Dodajemy napęczniała żelatynę i mieszamy 15 s/ obr. 3
Zakładamy motylek, dodajemy około 200g przygotowanej masy ze śmietanowej i mieszamy 10 s/obr 2.5. Następnie dodajemy pozostałą masę i mieszamy 15 s/obr 2.5.
Masę wylewamy na zimnego biszkopta i wstawiamy do lodówki aż masa stężeje (ok. 2 godziny).
Rozpuszczamy dowolną galaretkę w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimną galaretkę wylewamy na stężałą masę. Na koniec dodajemy owoce zanim galaretka stężeje.


Efekt końcowy wygląda w sposób pokazany na zdjęciu. Ja użyłam dwóch różnych galaretek (truskawkową i agrestową) i dodałam truskawki.
Źródło biszkopta: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r55362
Źródło sernika na zimno: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r305462
Polecam i życzę smacznego!

