Serniki

Sernik na zimno z mascarpone

Czy są tutaj fani serników w wersji na zimno? Ten przepis nie jest standardowym sernikiem na zimno i w smaku wcale go nie przypomina. Przekonajcie się sami!

Jest to wersja z biszkoptem, ale jeśli ktoś nie ma zbyt dużo czasu, zawsze może użyć małych biszkoptów i ułożyć je na dnie. Można również użyć herbatników.

Przepis na biszkopt na tortownicę 26 cm jeden blat. Do użycia w tortach należy podwoić lub potroić składniki.

Ilość porcji: 12

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 80g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 60g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania w tradycyjny sposób:

Ubijamy mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia.

Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.

Sposób przygotowania w Termomixie:

Założyć motylek. Do naczynia miksującego dodajemy jajka, cukier i cukier wanilinowy. Ustawiamy 3 min/37 stopni/ obr. 4.

Po wyłączeniu urządzenia ustawiamy kolejne 3 min/ obr. 4. Następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i ubijamy 7 s/ obr. 2. Delikatnie mieszamy masę kopystką.

Blachę posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przekładamy do blaszki, pieczemy 15 min-20 min w 180 stopniach.

UWAGA: w przypadku robienia tego sernika, NIE wyciągamy biszkopta do ostudzenia z formy. Masa z mascarpone jest bardzo rzadka i wyleje się z blaszki po zrobieniu masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 100 ml wody
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny
  • 500 g śmietany 30% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 laska wanilii
  • 80 g cukru

Sposób przygotowania tradycyjnie:

Do szklanki z 50 ml wody dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

Do suchej miski wlewamy śmietanę, dodajemy mascarpone i mikserem ubijamy na sztywną śmietanę (uwaga, łatwo można przebić, więc ważne jest pilnowanie konsystencji). Odstawiamy do lodówki.

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać nasiona nożem. Do czystej miski wlać pozostałe 50 ml wody, dodać cukier, nasiona wanilii. Podgrzać minutę w mikrofalówce.

Dodajemy napęczniałą żelatynę do ciepłej wody z cukrem, miksujemy. Dodajemy 1/3 masy śmietanowej i miksujemy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy pozostałą śmietanę i na najniższych obrotach miksujemy przez kilka sekund.

Sposób przygotowywania w Termomixie:

Do szklanki odmierzamy 50 ml wody, dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

Do SUCHEGO naczynia miksującego zakładamy motylek, wlewamy śmietanę i mascarpone. Ubijamy bez założonej miarki do momentu konsystencji kremu /obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, wstawić do lodówki.

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać nasiona nożem. Do naczynia miksującego wlewamy pozostałe 50 ml wody, dodajemy cukier i nasiona wanilii. Gotujemy 3 min/ 100 stopni/ obr. 2. Dodajemy napęczniała żelatynę i mieszamy 15 s/ obr. 3

Zakładamy motylek, dodajemy około 200g przygotowanej masy ze śmietanowej i mieszamy 10 s/obr 2.5. Następnie dodajemy pozostałą masę i mieszamy 15 s/obr 2.5.

Masę wylewamy na zimnego biszkopta i wstawiamy do lodówki aż masa stężeje (ok. 2 godziny).

Rozpuszczamy dowolną galaretkę w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimną galaretkę wylewamy na stężałą masę. Na koniec dodajemy owoce zanim galaretka stężeje.

Photo by Develin
Photo by Develin

Efekt końcowy wygląda w sposób pokazany na zdjęciu. Ja użyłam dwóch różnych galaretek (truskawkową i agrestową) i dodałam truskawki.

Źródło biszkopta: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r55362

Źródło sernika na zimno: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r305462

Polecam i życzę smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *