Ciasta klasyczne

Ciasto czekoladowe a’la brownie

Dziś u nas zagościło ciasto czekoladowe. Dosyć dawno go nie robiłam, i zapomniałam o tym jak bardzo jest ono słodkie! Ten przepis jest dla najwierniejszych fanów wypieków czekoladowych. Jest bardzo ale to bardzo słodkie, więc zawsze można dodać trochę mniej cukru 🙂

To ciasto jest idealne, gdy na ostatnią chwilę dowiadujesz się, że niebawem przyjeżdżają goście, a Ty nie masz czym ich poczęstować. Czas pieczenia jest zaskakująco krótki, bo to tylko 15-20 min!

Ilość porcji: 10 kawałków

Składniki:

  • 150 g masła
  • 6 jajek
  • Szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mąki pszennej

Sposób przygotowania w sposób tradycyjny:

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka odstawiamy na bok, a do białek wsypujemy szczyptę soli. Miksujemy na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Odstawiamy.

Cukier wsypujemy do małego rondelka, dodajemy żółtka i masło. Podgrzewamy energicznie mieszając.

Dodajemy podzieloną na kostki czekoladę. Chwilkę czekamy aż się nieco rozpuści. Przekłądamy do miski i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mąkę i powtarzamy czynność miksowania.

Do czekoladowej masy dodajemy ubite wsześniej białka i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się skłądników.

Sposób przygotowania w Termomixie:

Oddzielamy żółtka od białek. Zakładamy motylek. Białka wlewamy do SUCHEGO naczynia miksującego. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę 6 min/ obr. 3.5. Gdy piana nie będzie sztywna, należy wydłużyć czas ubijania. Ubitą pianę odkładamy do innego naczynia.

Do naczynia miksującego wsypujemy cukier, dodajemy żółtka i masło. Podgrzewamy 6 min. 70 stopni/ obr. 4. Dodajemy czekoladę podzieloną na kostki i czekamy chwilę aż zmięknie. Mieszamy 20 s/ obr. 5, a na koniec dodajemy mąkę i mieszamy kolejne 10 s/ obr. 5.

Zakładamy motylek. Dodajemy ubite białka i mieszamy 15 s/ obr. 2.5.

Tortownicę o wymiarach 22 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę na blaszkę i pieczemy około 15-20 min (lub do suchego patyczka) w 200 stopniach.

Photo by Develin

UWAGA: ciasto wychodzi niskie, nie wyrasta. Zależnie od blachy, należy kontrolować czas pieczenia. W keksówce czas pieczenia należy wydłużyć o co najmniej 10 min.

Ciasto czekoladowe można podawać na zimno jak i na ciepło. Po upieczeniu jest ono dość wilgotne i wygląda jakby był zakalec, ale to ma tak właśnie wyglądać. 🙂

Photo by Develin

Źródło przepisu: https://cookidoo.co.uk/recipes/recipe/en-GB/r55301

Smacznego!

5 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *