Drożdżowe

Jagodzianki

U nas latem bardzo często goszczą na stole przeróżne drożdżówki, a jagodzianki są oczywiście na pierwszym miejscu. Przepis jest bardzo prosty, ale dosyć czasochłonny trzeba przyznać. Ale WARTO! Są przepyszne. Spróbujcie sami a nie pożałujecie!

Ilość porcji: 16 sztuk (zależnie od wielkości)

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 80 g miękkiego masła
  • Szczypta soli
  • 350 g jagód/borówek
  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania w tradycyjny sposób:

Do miseczki wlewamy (lekko ciepłe) mleko, dodajemy drożdże i cukier. Ucieramy łyżką rozczyn i odstawiamy na około 20 do wyrośnięcia.

Mąkę, cukier wanilinowy, żółtka i szczyptę soli wsypujemy do dużej miski/ lub na stolnicę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto do momentu połączenia składników.

Sposób przygotowania w Termomixie:

Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier. Podgrzewamy 3 min/37 stopni/obr. 1.

Dodajemy mąkę, cukier wanilinowy, żółtka i szczyptę soli i włączamy tryb wyrabiania ciasta/ 2 min.

Natłuszczamy miskę olejem i przekładamy wyrobione ciasto do miski. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

Jagody mieszamy razem z cukrem pudrem w miseczce, odstawiamy.

Z wyrośniętego ciasta formujemy małe części. Rozpłaszczamy każdą część i na środek umieszczamy łyżeczkę jagód z cukrem pudrem. Zlepiamy brzegi i formujemy podłużne/owalne bułeczki. Nadziane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ustawiamy na niej wyrośnięte bułeczki z odstępem 3 cm. Pieczemy 10-15 min w 200 stopniach.

Składniki na lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania ręcznie:

Wsypujemy cukier puder do miseczki, dodajemy wodę i energicznie mieszamy aż nie będzie grudek. Konsystencję należy robić pod siebie, jeśli będzie zbyt rzadka to dodajemy więcej cukru pudru, jeśli zaś za gęsta to troszeczkę więcej wody.

Ostygnięte jagodzianki smarujemy lukrem i odstawiamy do zastygnięcia.

Photo by Develin
Photo by Develin

Źródło przepisu: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r133262

Smacznego!

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *