Inne

Gofry belgijskie

Szczerze powiedziawszy gdy zobaczyłam ten przepis na gofry, i że są w nim DROŻDŻE to się nieco zdziwiłam. Nigdy nie słyszałam o gofrach z drożdżami. Ale gdy wypróbowałam ten przepis, to jednak efekt końcowy jest bardzo zadowalający. Polecam z bitą śmietaną i owocami 🙂

Ilość porcji: 8

Składniki:

  • 80 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 180 g mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g miękkiego masła
  • 80 g cukru

Sposób przyrządzania w tradycyjny sposób:

Mleko, drożdże i cukier wanilinowy utrzeć w miseczce na rozczyn i odstawić na 15 min do wyrośnięcia.

Do miski wsypujemy mąkę, sól, jajko, żółtko, i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.

Do wyrośniętego ciasta dodajemy masło, wyrabiamy i na końcu dodajemy cukier. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy na kolejne 30 min do wyrośnięcia.

Sposób przyrządzania w Termomixie:

Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier wanilinowy. Podgrzewamy 3 min/ 37 stopni/ obr. 2.

Dodajemy mąkę, sól, jajko, żółtko i włączamy tryb wyrabiania ciasta / 2 min. Zostawiamy w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na około 30 min.

Do wyrośniętego ciasta dodajemy masło, włączamy tryb wyrabiania ciasta / 1 min. Dodajemy cukier i ponownie ustawiamy tryb wyrabiania ciasta/ 1 min.

Ciasto przekładamy do innego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 min.

Rozgrzewamy gofrownicę i nabieramy ciasto dużą łyżką na rozgrzaną i suchą gofrownicę. Pieczemy około 2-3 min i odstawiamy na kratkę do ostudzenia.

Składniki na bitą śmietanę:

  • 400 g schłodzonej śmietany minimum 30%
  • 20 g cukru pudru

Sposób przyrządzania w sposób tradycyjny:

Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, ubijamy mikserem, w trakcie ubijania dodajemy cukier puder, i miksujemy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. UWAGA: bardzo trzeba pilnować by nie przebić i by nie wyszło nam masło.

Sposób przyrządzania w Termomixie:

Do SUCHEJ miski wkładamy motylek.

Wlewamy śmietanę i dodajemy cukier puder. Ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji/ obr. 3. UWAGA: należy bardzo uważnie pilnować śmietanę by nie przebić jej na masło.

Ostygnięte gofry przekładamy bitą śmietaną i układamy na niej owoce. Można również użyć samego cukru pudru do posypania gofrów, dżemu lub Nutelli.

Photo by Develin

Źródło przepisu: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r125076

Życzę Smacznego!

4 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *