
Sernik Rosa
Witajcie, dzisiaj mam dla was standardowy przepis na sernik, z piank膮 馃檪 Jest bardzo delikatny i bardzo smaczny. W mojej rodzinie wszyscy bardzo go lubi膮.
Ilo艣膰 porcji: 16
Sk艂adniki na ciasto:
- 125 g mas艂a
- 20 g cukru
- 1 jajko
- 1 偶贸艂tko
- 250 g m膮ki pszennej
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
Spos贸b przyrz膮dzenia w tradycyjny spos贸b:
Wszystkie sk艂adniki dodajemy do miski i ugniatamy a偶 do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.
Spos贸b przyrz膮dzenia w Termomixie:
Do naczynia miksuj膮cego dodajemy wszystkie sk艂adniki. Ustawiamy tryb wyrabiania ciasta /2 min.
Blach臋 smarujemy mas艂em, lub wyk艂adamy papierem do pieczenia. Ugniecione ciasto mo偶na rozwa艂kowa膰 na blacie i wy艂o偶y膰 go na dnie blaszki, lub po kawa艂eczku ciasta ugniata膰 sobie na dnie blaszki. Odstawiamy do lod贸wki.
Sk艂adniki na mas臋 serow膮:
- 5 jajek
- 500 ml mleka
- 1 kg t艂ustego twarogu lub sera w wiaderku
- 200 g cukru
- 2 opakowania budyniu 艣mietankowego lub waniliowego
- 80 ml oleju rzepakowego (lub innego)
- Szczypta soli
Spos贸b przyrz膮dzania w spos贸b tradycyjny:
呕贸艂tka oddzieli膰 od bia艂ek. Bia艂ka odstawi膰 do lod贸wki. 呕贸艂tka wlewamy do czystej miski, dodajemy cukier i ubijamy na kogel mogel.
Do puszystej masy dodajemy mleko i budy艅, miksujemy.
Nast臋pnie podczas pracy miksera, stopniowo dodajemy twar贸g, a na ko艅cu olej. Miksujemy oko艂o 3 min.
Spos贸b przyrz膮dzania w Termomixie:
Do naczynia miksuj膮cego dodajemy po kolei wszystkie sk艂adniki. Miksujemy 3 min/ obr. 4.
Gotow膮 mas臋 przelewamy na sp贸d ciasta i wk艂adamy do piekarnika. Pieczemy 50 min, 180 stopni.
UWAGA: masa serowa ma bardzo rzadk膮 konsystencj臋, taka ma by膰.
Piana z bia艂ek
Do pozosta艂ych bia艂ek doda膰 szczypt臋 soli i ubijamy na sztywn膮 pian臋. Nast臋pnie stopniowo dodajemy 100 g cukru pudru.
Do SUCHEGO naczynia miksuj膮cego wk艂adamy motylek, wlewamy pozosta艂e bia艂ka, dodajemy szczypt臋 soli. Ubijamy 2 min/ obr. 3, nast臋pnie ubijamy kolejne 2 min/ obr. 3 i podczas pracy Termomixa przez otw贸r w pokrywie, stopniowo dodajemy 100 g cukru pudru.
Powsta艂膮 pian臋 rozprowadzamy na wierzch ciasta i pieczemy kolejne 7 min na delikatnie br膮zowy kolor.
Upieczone ciasto wyj膮膰 z piekarnika i pozostawi膰 do ostygni臋cia na minimum 2 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzie艅 sch艂odzony.

殴r贸d艂o przepisu: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r62361
Smacznego!


2 komentarze
alexxia_pe
To by艂a bardzo z艂y pomys艂 zagl膮da膰 tu po 23, od razu zrobi艂am si臋 g艂odna 馃槈
Bloga z ch臋ci膮 zaobserwuje – widz臋 tu bardzo du偶o ciekawych przepis贸w 馃槈
Iwetta 呕elaznowska
Uwielbiam wszelkie rodzaje sernik贸w 馃檪 Ten prezentuje si臋 cudnie <3