Inne

Czekoladowe doniczki

Jeśli chodzi o desery, to ten deser na pewno pozytywnie by was zaskoczył. Połączenie mascarpone ze śmietanę, kakao i do tego maliny i słodka ziemia z ciasteczek oreo. Coś wspaniałego. Jest to bardzo ciekawy w smaku deser, i równie słodki. Potrzebne nam tu będą najlepiej papierowe kubeczki, lub plastikowe.

Ilość porcji: 8

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady (najlepiej dobrej jakościowo)
  • 20 g masła
  • Paczka ciasteczek Oreo, lub podobnych
  • 350 ml śmietany 30% (mocno schłodzona)
  • 250 g mascarpone
  • 30 g cukru
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 20 g kakao niesłodzonego
  • 150 g malin
  • kilka truskawek do dekoracji
  • świeża mięta do dekoracji

Sposób przyrządzania w tradycyjny sposób:

Do rondelka wkładamy czekoladę podzieloną na kostki, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu aż czekolada się całkowicie rozpuści.

Do małych papierowych kubeczków dajemy łyżkę czekolady i rozprowadzamy ją po ściankach i na dnie. Jeśli warstwa będzie zbyt cienka, można ponownie rozprowadzić kolejną łyżkę czekolady po kilku minutach.

Kubeczki odstawiamy do zamrażarki na około 15 min, żeby czekolada nam ładnie zastygła.

Następnie ciasteczka oreo blendujemy na piach. Odstawiamy.

Przygotować suchą miskę. Dodajemy mocno schłodzoną śmietanę, mascarpone, cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy na śmietanową konsystencję. Następnie dodajemy kakao i nadal miksujemy przez krótki czas do połączenia się składników. Gotowy krem wkładamy na chwilę do lodówki.

Sposób przyrządzania w Termomixie:

Do naczynia miksującego wkładamy czekoladę podzieloną na kostki, dodajemy masło i roztapiamy 7 min/ 50 stopni/obr. 2. Zgarniamy czekoladę ze ścianek na dno naczynia i roztapiamy kolejne 3 min/ 50 stopni/ obr. 2.

Do małych papierowych kubeczków dajemy łyżkę czekolady i rozprowadzamy ją po ściankach i na dnie. Jeśli warstwa będzie zbyt cienka, można ponownie rozprowadzić kolejną łyżkę czekolady po kilku minutach.

Kubeczki odstawiamy do zamrażarki na około 15 min, żeby czekolada nam ładnie zastygła.

Do naczynia miksującego wsypujemy paczkę ciastek Oreo, rozdrabniamy 20 s/ obr. 5. Przekładamy do innego naczynia, odstawiamy.

Do naczynia miksującego po rozdrobnionych ciasteczkach (nie trzeba myć), wkładamy motylek, wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy mascarpone, cukier i cukier wanilinowy, ubijamy/ obr. 3 do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany. Dodać kakao i ubijać kolejne 10 s/ obr. 3. Zgarnąć składniki ze ścianek na dno naczynia i ubijać kolejne 10 s/ obr. 3. Powstała masę przełożyć do lodówki na parę minut.

Gdy czekoladowe kubeczki będą gotowe, na dno każdego kubeczka wsypujemy łyżeczkę zblendowanych ciasteczek. Na to nakładamy około 2-3 łyżki kremu czekoladowego. Układamy kilka sztuk malin, i przykrywamy kolejnymi 2 łyżkami kremu. Na krem sypiemy ciasteczka oreo przykrywając go. na wierzch układamy truskawkę i miętę do dekoracji. Czynność powtarzać przy każdym kubeczku w ten sam sposób. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Przed podaniem rozcinamy nożyczkami kubeczki i delikatnie odrywamy papier, aby wyjąć doniczki z czekolady.

doniczki
Photo by Develin

Źródło przepisu: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r634424

Smacznego!

4 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *